O tequile koluje spousta mýtů, omylů, pomluv a předsudků.
Pojďme si o tom něco málo říct…
Na všem je něco pravdy. To bude tím, že ještě nepoznali tu kvalitní.
1. Všechny tequily chutnají stejně
Ne a ne a ne. Zaprvé, tequila se dělí do dvou tříd:
A/ Tequila (anglicky mixto, česky říznutá) a
B/ 100% agave tequila
100% agáve obsahuje při kvašení cukry pouze z agáve, vodu a kvasnice. Takové láhve jsou označeny „100 % agave“. Ta druhá je „jen“ Tequila, která z vetší poloviny sice obsahuje cukry z agáve, ale z druhé poloviny je složena z neznámých levných cukrů. Proto je to nepitelné samotné a musí se pomáhat limetkou a solí. Taky oproti té stoprocentní máte po této nepříjemné následky druhý den.
Jo, to tak dopadá, když dáte přednost té levné před kvalitní. 🙂
Zadruhé, dělíme tequily dle typu: ty levnější tequily – stříbrná a zlatá
ty 100% agáve tequily – blanco/stříbrná, joven/zlatá, reposado (odpočatá) a aňejo (stařená)
Zatřetí, i tequily se dají najít s příchutí. Ať už s přidaným medem a nebo stáčené do sudů po kávě.
2. Tequila se pije s limetkou a solí
Takhle se pijí pouze ty levné Tequily, které jsou říznuté levným cukrem (tzv. mixto). Kvůli těm levným cukrům tyto tequily mají nechutnou trpkou pachuť, proto se používá limetka, která tlumí onu pachuť a sůl k potlačení jejího pálení. Taktéž tito pomocníci otupují chuťové pohárky na jazyku.
Pravá, 100% agáve tequila se pije stejně jako whisky. Ale i zde záleží jestli levná whisky. 🙂
3. Tequila se musí do sebe kopnout na ex
Ano, to je pravda. Ta levná Tequila se musí kopnout do sebe, protože je tak nekvalitní, že se nedá nijak vychutnávat. Oproti tomu 100% agáve tequila se nekope, marketingové oddělení vám ji už patřičně dochutilo, obarvilo, osladilo atd. 100% agáve tequila se vychutnává pomalinku jako každý kvalitní destilát. Ať už z whiskovek, ze skleniček na rum a nebo z vínových na nízké nožce. Tequily bez aditiv se nepotřebují ani servírovat na ledu.
4. Tequilu vynalezli Indiáni
Žel to není tak. Indiáni neznali proces destilace (co legendy praví). Ti měli jiný oblíbený nápoj. Byl to zkvašený agávový nápoj na principu piva, Pulque. Pak přišli opilí dobyvatelé se svou brandy. Ta jim v průběhu invaze docházela až jednou došla. Námořníci měli takový absťák, že začali experimentovat s destilací Pulque. A voalá, máme na světě předka tequily!
Druhá legenda praví, že Mexičanům s objevením tequily pomohla levná námořní síla z Filipín, kde už destilaci znali. Proto Španělé byli na své pracanty naštvaní, protože byli furt v lihu a proto v historii na agávovice uvalili prohibici.
5. Mezcal a tequila je to samé
Všechny tequily jsou mezcal, ale ne všechen mezcal je tequila!
Prapůvodně první destilované nápoje z agáve byla agávovice. Bez ohledu z jaké odrůdy agáve. Pak přišel na svět „mezcal de Tequila“, která byla destilovaná pouze z jedné odrůdy agáve a pak se to jméno zkrátilo pouze na tequilu. Mezitím svou cestou vývoje šel mezcal. Časem raicilla, sotol a podobně.
6. Ve správné tequile musí plavat červ
Zaprvé, v tequily je zakázáno, aby v ní něco takového plavalo. Zadruhé, červ může plavat jen v mezcalu. A stejně jako limetka a sůl, tak i červ je jen návnada na turisty a Pražáky. 🙂
7. Správná tequila se pije vychlazená jako vodka
Určitě ne! Ty levné tequily možná chutnají jako vodka, ty kvalitní 100% agáve tequily mají vůni a chuť nádherně komplexní a jakékoli nachlazení této lahodné tekutiny by tuto dobrotu otupilo. Správná dobrá tequila se pije při pokojové teplotě (jako červené víno) a pomalinku. Třeba se skleničkou studené vody. Když už na ledu, ale určitě ne vytáhnutou z ledničky či mrazáku!
8. Čím dražší tequila, tím lepší
Pravda je opakem. Teda pokud nepočítáme, že láhev za tisícovku je už drahá. Je spousta tequil, které stojí 2000 Kč až x desítek tisíc. A Na kvalitě jim to nijak nepřidává. Mají jen krásnější, například ručně vyrobený obal. Ale stojí to za to vyhazovat peníze za pěkné těžítko?
Dobrá a poctivá 100% agáve tequila se pohybuje okolo 800-1500 Kč. Záleží jestli hledáte blanco nebo aňejo tequilu. Takže taková zlatá prostřední cesta. Ani levná, ani předražená.
9. Jsou jen 2 druhy tequil – stříbrná a zlatá
Toto dělení platí pouze u těch levných nekvalitních tequil. Stříbrná je respektive blanco tequila, ale zlatá je jen obarvená stříbrná.
100% agáve tequily se dělí dle stáří – blanco, reposado, aňejo. Pak tu ještě máme styly jako je cristalino a třeba ahumado, ale to je kapitola sama o sobě.
10. Tequila se pálí z kaktusu
Světe div se, sice je to taky sukulent, ale agáve není příbuzná ani kaktusu, ani aloe, ale patří do rodiny chřestotvarých. Je to vzdálený bratránek od CHŘESTU! I když mě osobně připomíná vzhledově spíše ananas.
11. 100% agáve tequila je nejkvalitnější tequila
Kéž by to tak bylo. I ve 100% agáve tequilách jsou příměsi, tzv. aditiva. Takže ano, tato tequila obsahuje 100 % agáve cukry, ale může taky obsahovat přidané kvasnice, příchutě nebo i kyseliny.
Aby to nebylo málo, tak drtivá většina tequil obsahuje abokanty. To jsou ochucovadla přírodního původu, které mají za úkol opravovat vzhled, chuť nebo vůni. Do 1 % objemu tekutiny se nemusí jejich výskyt nikam hlásit a zůstává tak tajemstvím šéfkuchaře.
Tyto abokanty (abocantes) se dělí na:
– sladidla (aby byla sladší. Vanilka, agáve, …)
– barviva (aby vypadala starší. Převážně karamel)
– glycerin (aby byla jemnější, plnější)
– dubový extrakt (aby voněla a vypadala jako stařená)
A abychom byli spravedliví, tak i mezi těmi říznutýmy (49/51) se najdou poctivější značky než u těch stoprocentních. Ale žel ne na českém trhu.
…
Více se dozvíte na našich komentovaných degustacích a nebo na našem Instagramu. 🙂
Napsali jsme Seznam tequil, které doporučujeme. Najdete tam několik značek, které jsou bez aditiv a jejich chuť je fantastická! Nevěřili byste, že takhle lahodně může chutnat pálenka z agáve.
Zaměřte se převážně na „100% agáve tequily bez aditiv“ – jsou trošku dražší, ale věřte, že za tu poctivou kvalitu to stojí!