ve vyhledávači Heureka
Tequily můžeme dělit několika způsoby.
Všeobecné dělení tequil je dle kategorií blanco/silver, reposado/zlatá a aňejo. Ještě jsou joven a extra aňejo, ale s těmi se na českém trhu téměř nepotkáte.
Já osobně dělím tequily dle kvality:
lv.0 – Lihoviny s příchutí tequily – To je nějaká levná lihovina (nebo vodka?) s příměsí tequila dochudovadla. Znáte rumovou tříšť do pečiva? Tak něco podobného.
lv.1 – Tequily (říznutá) – tyto obsahující alespoň 51% cukrů z Modré agáve, zbytek jsou levné cukry, aby získali na kvantitě.
lv.2 – 100% agáve tequily – obsahují cukry pouze z Modré agáve. Konečně něco, čemu se dá říkat pravá tequila. Ale průmyslově bývá manipulována příměsi, éčky a abocanty, aby byla chuť, barva a vůně konzistentní. Ale pro start asi dobrý.
lv.3 – 100% agáve tequily bez aditiv – čistá a kvalitní tequila neobsahující žádný mellowing, který by ovlivnil přirozenou chuť, vůni ani vzhled a proto se může každá šarže lišit. Má to podobné kouzlo jako třeba ročníky u vína.
Bonus: na spodku stránky byste měli najít můj top výběr mezcalů a dalších agávovic na českém trhu.
RYCHLÁ NAVIGACE:
Kategorie:
Styly:
100% AGÁVE TEQUILY BEZ ADITIV
Autentická tequila jak ve slavných začátcích. Dobývá západní svět a my se taky jednou dočkáme. Nebo budeme nadčasoví? To je na vás…
Každopádně tequily bez aditiv a příměsí poskytují čistou a komplexní chuť agáve. Skládá se ze svaté trojice: vody, agáve a kvasnic. Každá šarže může chutnat, vonět a vypadat rozlišně. Díky úrodě nebo sud od sudu. A to je dobře!
Kvalitní dárek, lahodná na samotné popíjení, bez bolehlavu. Podává se ve whiskových nebo rumových skleničkách:
- Blanco (lahvuje se hned po destilaci, nebo se „odvětrává“ až 2 měsíce)
- Reposado (odpočívá v sudech 2-12 měsíců)
- Aňejo (zraje v sudech 1-3 roky)
- Extra aňejo – XA (dlouhé staření v sudech 3-X let)
Ostatní tequily
(tequila není jen o stříbrné a zlaté. Umí se lišit i jinak…)
- Cristalino (tequila přefiltrovaná přes aktivní uhlí = s nadsázkou „holčičí pití“)
- Rosa/Rosé (tequila v sudech po víně)
- Ahumado (zakouřená tequila. Tvrdí, že je to vařením. #konspirace)
- Infůzovaná (již vypálená tequila se ještě s něčím „vypláchne“, aby dodala na originalitě)
- Likéry (do blanco tequily se přidaly extrakty na změnu chuti)
Další 100% agáve tequily
Dobré do koktejlů. 100% agáve neznamená, že jsou bez aditiv. To znamená, že při kvašení agáve šťáva nebyla ničím ředěna. Ať už levnými cukry nebo jinou šťávou. Aditiva se přidávají až po destilaci.
Zmiňuji tyto značky, protože už jsou na našem trhu už profláknutý a taky jako alternativa cena/výkon. Ať můžete porovnat jestli to ta kvalita za tu cenu stojí.
- Značky, které jsou nevěrohodně uměle sladké, že chutnají jako bonbóny 🙁
Pokud vás zajímá víc info než jen, které tequilyse dobře pijí, tak se koukněte na stránku o Agave sklípku v Olomouci zde.
MEZCAL & SOTOL
Mezcal, zakouřená dobrota, která láká do světa tequil whiskaře svou typickou zakouřeností.
Sotol sice není „agávovice“, ale kvůli způsobu zpracování se do této rodiny rád adoptuje. Je to takový mexický gin.
Heuréka zrovna nenabízí žádný eshopy se sotolem, které bych mohl sdílet.