Nejspíše víte, že se tequila dělí na stříbrnou a zlatou…
Pojďme si o tom víc popovídat.
Tequila se dělí na typy:
- Blanco (stříbrná, plata)
- Joven (zlatá, oro)
- Reposado (odpočatá)
- Aňejo (stařelá)
A pakl se dělí na styly:
- Cristalino (vybělená)
- Ahumado (zakouřená)
- Likéry (ochucené)
- Rosa (zrající v sudech po červeném víně)
BLANCO
Nejrozšířenější tequila. Je lahvována hned po její destilaci. Může být v v sudech max. 2 měsíce nebo nekonečně dlouho v nerezových kontejnerech. Má krásnou průzračnou barvu. Výjimečně může být lehce dozlatova. Chuťově můžete najít bylinkové, zemité až kořenité tóny. Zde si přijdou na své milovníci ginu, vodky a možná a slivovice. 🙂
JOVEN
Osobně ji dělím na 2 podkategorie – joven a zlatá. Joven je blendovaná stříbrná tequila se starší, průmyslově se často míchá s reposado tequilou. Joven je kouzelná v tom, že si ji můžete vyrobit i doma. Z pravidla se ředí mezi stříbrnou a aňejo v poměru 3:1 objemu. Proto může chutnat všelijak, záleží na vašich preferencích. Druhá, zlatá, je pouze tequila stříbrná dobarvována příměsí, barvivem a sladidlem.
Žel echt joven tequilu na českém trhu téměř nenajdete. Buď je to říznutá („mixto“) a nebo zlatá.
A nebo oboje.
REPOSADO
Tzv. odpočatá. Nezaměňovat se zlatou! Leží v dubových sudech minimálně 2 měsíce a může být v nich max do 1 roku. Taktéž můžete narazit na double reposado, kdy tequila jeden čas ležela v dubových sudech a pak třeba ve vínových. Chuťově je kořenitá a lehce nasládla po sudu. Můžete v ní třeba cítit skořici a vanilku. Pokud odpočívá v sudech větších než 600l, tak i kdyby tam ležela 3 roky, tak stále dle legislativy to bude reposado.
AŇEJO
Dražší, ale jemnější, zakulacenější a sladší tequila. Pokud není zmanipulována aditivy, tak si vychutnáte její přirozenou whiskovou chuť, tmavou barvu a jemné tóny po vanilce až karamelu. Můžete v ní citit i ovoce. Zraje v dubových sudech 1-3 roky. Zmanipulované tequily bývají často dobarvované dubovým extraktem, karamelem, glycerinem a sladidly (nejčastěji vanilka a agáve).
POZOR! V takových případech neplatí, že čím dražší láhev, tím lepší! Často to v této kategorii bývá naopak. Čest výjimkám. Hledejte zlatou střední cestu.
CRISTALINO
Z pravidla to bývá reposado nebo blend reposado/aňejo tequila, která byla odbarvena aktivním uhlím. Díky tomu ztratila barvu a stařenou chuť. Tequily bez aditiv se této kategorii většinou vyhýbají, protože proč zbytečně zabíjet to, na čem jste pečlivě pracovali několik dlouhých let?? Ale jak u tequily bývá i zde jsou výjimky potvrzující pravidlo. Všechno je o penězích, když zákaznici chtějí sladké pálenky, pojďme jim naproti. 🙂